Hvad er solceller?
En solcelle består som oftest af tre dele: Glas, aluminium og et krystallin, der er et lysfangende materiale. Dette krystallin er som oftest grundstoffet silicium. Det har den egenskab, at det kan omdanne lys til strøm. Silicium er så følsomt, at et solcelleanlæg også producerer strøm på en overskyet dag – men solcellerne producerer naturligvis mere strøm på en skyfri dag. Hvor mange solceller man har brug for, afhænger af husstandens forbrug og behov.
For at kunnne omsætte energien fra solcellerne i din bolig, skal man anvende en inverter. Den konverterer solcellernes jævnstrøm til brugbar vekselstrøm. Der er stor forskel på inverteres effektivitet. De bedste kan have et konverteringstab helt ned omkring bare 2 %. Med andre ord betaler det sig at investere i en effektiv inverter. Den kan placeres i huset, i et bryggers eller et andet køligt sted, og den fylder ikke ret meget.
Den elektricitet solcellerne producerer, skal bruges her og nu. Den kan ikke oplagres. I de perioder på dagen, hvor et solcelleanlæg producerer mere strøm, end husstanden bruger, bliver den overskydende elektricitet sendt videre og solgt til det kollektive elnet. Solceller producerer ikke kun billig og miljøvenlig strøm til boligen. De giver også mulighed for at tjene penge på den overskydende strøm.
For alligevel at anvende eventuelt overskydende strøm, er det en meget oplagt mulighed, at kombinere solcelleanlægget med en varmepumpe. Den overskydende strøm benyttes dermed til at drive varmepumpen, der forsyner boligen med varme. Denne kombination reducerer husstandens energiforbrug til nær 0 %.
Som godkendt VE-installatør fortæller vi gerne mere konkret om dine muligheder. Her kan du virkelig spare penge og samtidig mindske husstandens udledning af CO2.
Hvilken løsning skal jeg vælge?
Når man investerer i et solvarmeanlæg, skal man først og fremmest afgøre, om man vil have et anlæg, der udelukkende opvarmer boligens brugsvand. Et sådant anlæg koster typisk mellem 20.000 -35.000 kr. plus udgifter til installation.
Vil man have et anlæg der både leverer varmt brugsvand og varme til hele boligen, skal man regne med en investering i størrelsesordenen 50.000 – 75.000 kr.
Under alle omstændigheder kan et solvarmeanlæg ikke levere varme til hele boligen hele året rundt. Men et effektivt anlæg kan levere helt op til 80 % af en husstands energiforbrug og dermed give mærkbare besparelser. De sidste 20 % kan man vælge at få via boligens nuværende elvarme eller oliefyr. Eller man kan kombinere sit solvarmeanlæg med en varmepumpe eller et træpillefyr og dermed blive 100 % selvforsynende med varme i sin bolig.
Hvordan fungerer solceller?
Solcelleanlæg kan omsætte solens stråling til strøm ved hjælp af solceller, der er placeret inde i de sorte plader, som man kan se på hustage og lignende, hvor der er opsat solcelleanlæg.
En solcelle består af et materiale, som hedder silicium, og det omdanner lys til strøm – derfor virker dit solcelleanlæg også på en overskyet dag, fordi der stadig trænger lys igennem skyerne. Men reglen er, at jo mere lys, der er, desto mere strøm producerer anlægget.
Hvor meget af solens energi, der bliver omdannet til strøm, afhænger af dit anlægs ydeevne.
For at du kan bruge energien fra solcellerne i din bolig, skal du have en inverter, som konverterer strømmen i solcellerne fra jævnstrøm til vekselstrøm. Inverteren kan placeres inde i huset – ofte i et bryggers – og fylder ikke ret meget.
Hvem kan få solceller?
Det eneste, der er nødvendigt for at få solceller, er et tag eller et stykke jord, hvor solcellerne kan placeres. Den optimale placering af solceller er sydvendt med en hældning på mellem 30 og 60 grader. Det er desuden vigtigt, at der ikke er træer, flagstænger, antenner, skorstene eller lignende, der kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen.
Hos IC-Electric som er godkendt VE-installatør kan vi hjælpe dig med at finde den helt rigtige placering af dit solcelleanlæg.
Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.
Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.
Hvad er VE-Godkendelsesordningen?
VE-godkendelsesordningen er den officielle danske ordning for installatører og montører af små vedvarende energi-anlæg. Ordningen omfatter varmepumper, solceller, biomassefyr og solvarme og administreres af Energistyrelsen.
VE-godkendelsesordningen betyder bl.a., at virksomheden har en særligt uddannet medarbejder, der er dedikeret til sikre høj kvalitet i virksomhedens arbejde på området og at virksomheden har et overvåget kvalitetsledelsessystem, der minimerer risikoen for fejl.
Referencer på solcelle anlæg
Klik på billederne for større format.
Kontaktpersoner
Simon Juhler Jensen
Projektleder
Tlf. 2333 3408
sjj@ic-electric.dk
Lad os give dig et energitjek
I en branche som vores ved vi godt, det er vigtigt at være opdateret. Så vi har medarbejdere med pligt til at følge med i den allernyeste udvikling, når det gælder både traditionel og alternativ energi. Vi er klar til at give din virksomhed og/eller dit hjem et ganske uforpåligtende energi-tjek. Måske kan vi sammen finde løsninger til gavn for både din økonomi og verdens klima – og oven i købet hjælpe dig til et bedre indeklima og arbejdsmiljø.
Ring og få en snak om, hvad du har brug for, og hvad vi kan tilbyde.
Telefonnummeret er 7565 0743.
Telefon 7565 0743