Uoverskuelige udfordringer bliver løst fordi, vi tænker forskelligt

”Som du nok kan høre, er jeg tysk”…
… smiler Jens W. Bertram, imens han byder indenfor hos Tvilum A/S 2018 i Faarvang, hvor han har haft sin daglige gang som serviceelektriker de seneste 5 år for IC Electric.

Hvordan er du så havnet i Danmark? Er et spørgsmål, som meget hurtigt trænger sig på. Og Jens er ikke sen til at fortælle sin og familiens historie:

”Jeg er uddannet på et stort stålværk som el-installatør og elektronik-tekniker indenfor energisystemer med særligt fokus på industri,” fortæller den nyslåede 10-årsjubilar.

”I dag er jeg 56 år gammel, så det er lidt tid siden. Både at jeg blev uddannet, og at jeg forlod min hjemby Peine, som ligger ved floden, Fuhse, mellem Hannover og Braunschweig.”

Fra Peine til Børkop på én uge!

”Jeg og min familie kommer til Danmark, fordi jeg søger arbejde i Børkop i en virksomhed, hvor jeg bygger forskellige tavler bl.a. til pumpestyringer.

Efter en del omstrukturering i den virksomhed, jeg var ansat hos i Tyskland, ser jeg ingen anden mulighed end at sige op og indleder nu min søgen efter et nyt job på de forskellige jobportaler.

Og mit forløb er måske nok lidt atypisk. Jeg siger nemlig op om mandagen, ser stillingsopslaget til jobbet i Danmark torsdag morgen, skriver min ansøgning, sender den afsted samme dag, får jobbet og har min første arbejdsdag mandagen efter. Så ja – du kan godt sige, at det gik hurtigt!

Det er 14 år siden nu. Dengang kendte jeg intet til Danmark. Jeg kunne hverken forstå eller tale dansk. Alligevel tænkte jeg: Nu prøver jeg bare – så ser vi, hvordan det går. Og det gik jo faktisk rigtig fint.

 

Min kæreste og jeg køber hus her i Danmark og introducerer vores 3 yngste børn på 1, 3 og 12 år til en ny kultur og et nyt sprog, som de lærer meget hurtigere end os forældre.

I vores datters børnehave sker der faktisk dét, at mange af de danske børn begynder at opsnappe tyske ord og tale tysk med hende, fordi det tyske sprog pludseligt bliver spændende. Så imens hun lærer dansk, lærer de tysk.

Omvendt bliver vores søn på 12 praktisk talt kastet ud på dybt vand. Han kender ikke én eneste, da han har sin første skoledag i en dansk skole og skal lære alt dansk dér.

Så ja, det har da været udfordrende både at være præ-teenager og samtidigt være nødt til at lære et helt nyt sprog for at kunne begå sig. Det har vi talt meget om derhjemme.

I dag er han uddannet lastbilmekaniker ved Det Danske Forsvar, imens vores datter går på gymnasiet og den yngste går i folkeskole.”

Carsten og IC har brug for ekstra hænder

”På grund af op-og-nedture i byggeriet og industrien skifter jeg job et par gange med god hjælp fra mit nye danske netværk. Og det er også på den måde, at jeg lærer Carsten og IC Electric at kende.

Carsten har brug for ekstra hænder til sine store projekter – og hér hos IC Electric har jeg både været en del af teamet hos Boligbeton og Daka Denmark, indtil jeg bliver en fast del af teamet hos Tvilum i Faarvang.”

Carsten og IC har brug for ekstra hænder
{

Som serviceelektriker er jeg med til at sikre, at produktionen af plademøbler kører planmæssigt. Service og fejlfinding på maskinerne er derfor en væsentlig del af jobbet, ligesom det også handler om at være klar til at udbedre fejl på maskinerne, når de bliver ramt af en udfordring. For det er bare sådan, at ingen produktion kører fejlfrit 24/7.

Jens Bertram
Serviceelektriker

Hensynet til MILJØET afspejler sig tydeligt i de valg, vi alle træffer

4-dags arbejdsuge på aftenhold

”Her hos Tvilum er min arbejdsuge på 4 dage fra mandag til og med torsdag, fordi jeg arbejder fast aftenhold. Hér er vi én smed og 2 elektriker i serviceteamet – og vi arbejder virkeligt godt sammen fordi, vi hver især tænker forskelligt. Ingen af os tænker ens, og på den måde supplerer vi hinanden rigtig godt.

Det er også årsagen til, at vi altid får et problem løst, selvom det ved første øjekast virker uoverskueligt.”

Nu har du været en del af IC-familien i 10 år. Kan du sætte lidt ord på, hvordan det har været?

”Altså, Carsten og Inge er jo de mest imødekommende mennesker. Det er hele IC Electric. Jeg har virkelig fået hjælp til mange ting – også af meget privat karakter, hvor de har gjort meget for, at vi som tilflyttere har fået den bedste tilknytning til landet, til Hedensted og til virksomheden.

Jeg kan altid ringe til Carsten. Selvom jeg er en fast del af teamet hos Tvilum, er vi stadig som én stor familie hos IC, når vi mødes i virksomheden. I forhold til kulturen er det nemlig nemt at være tysk i Danmark. Det er sproget der er en udfordring primært fordi, du taler så meget anderledes, end du skriver.

Men i vores familie går vi meget op i netop at lære sproget. Derfor har vi også gået på sprogskole i 3 år.

Når vi har valgt at bosætte os hér i Danmark, er det vigtigt for os, at vi gør vores til at være en del af det danske samfund,” slutter den seneste 10-års jubilar hos IC Electric.

Jens Bertram

Jens Bertram, serviceelektriker

Tlf. 4011 0224jwb@ic-electric.dk