Gamle venner bygger innovativt og miljøvenligt bofællesskab

”Vi er godt klar over, at vores byggeri er lidt særpræget”…

… smiler Jens Hargaard, som udgør en fjerdedel af det nybyggede ”oldekolle” på Engdalsbakken i Vejle.

Imens Jens byder indenfor, fortsætter han ufortrødent: ”Vi er jo 2 par, som har kendt hinanden lige siden skoletiden. Dengang aftalte vi, at når vi blev gamle, og ungerne var flyttet hjemmefra, så skulle vi lave vores eget oldekolle og bo sammen.

Men for at kunne få et hus, der tilgodeser de behov, vi hver især har til en fælles bolig, finder vi hurtigt ud af, at vi er nødt til at bygge det selv.

Vi er ikke gamle nok til, at vi har oplevet 60’ernes kollektiv, så nu prøver vi det på 2021-manér.

Og vores hus er da også både bygget som et bofællesskab og et énfamilieshus, der er velegnet til en større børnefamilie – bare som en sikkerhed, hvis vi på et tidspunkt gerne vil sælge. Og som billederne viser, er huset bygget op i 3 kvadratiske afdelinger.

Centralt i huset har vi køkken-alrum, viktualierum, bryggers, toilet og fællesareal – og på hver sin side af fællesarealets har vi hver vores egen bolig med stue, badeværelse, soveværelse og et ekstra værelse.

Selve huset er bygget af Simon Skov, imens IC Electric har stået for alt det tekniske, som dækker over opsætning og montering af varmepumpe, ventilation, solceller og alle el-installationer i og omkring huset.”

{

I vores samarbejde med IC Electric oplever vi hurtigt, hvor fokuserede og strukturerede de er i deres tilgang til arbejdet.

Og som kunde giver det os en enorm tryghed både at se og vide, at alle aftaler bliver fuldt til punkt og prikke, og at alt deres el-tekniske arbejde bliver dokumenteret.

Jens Hargaard
Kunde og nyudklækket husejer

Løsningen fra IC Electric består af:

  • Indendørs og udendørs belysning inkl. lysdæmpning på spots.
  • Installationer til hårde hvidevarer og luft/vand varmepumpe.
  • El-installationer: Stik og afbrydere inde og ude.
  • Ventilation, der sikrer et sundt indeklima.
  • Solceller til miljørigtig produktion af el.
  • Forberedelse til ladestation til elbil.
  • Antenne, edb-stik og internet.
  • Netværk til trådløst Wi-fi.

Vi starter med et indledende møde, hvor vi fortæller om vores behov   

”Før selve byggeriet går i gang, inviterer Per Christensen fra IC Electric til et indledende møde, hvor de præsenterer os for et oplæg til, hvordan al teknik og alle el-installationer kan se ud og spille sammen. Men reelt er deres mål med mødet at kaste lys over vores ønsker og behov.

Samtidigt har vi også mulighed for at stille en masse afklarende spørgsmål – og hele denne indledende proces har vi sat utrolig stor pris på! Vi har både følt os hørt og inddraget, imens vi har fået en virkelig god rådgivning i forhold til at træffe de beslutninger, der både tilgodeser miljøet, lovgivningen og vores egne behov for komfort.

Vi har alle fire gået efter at få en el-teknisk løsning, der er funktionel, praktisk og moderne. Og den opgave løser IC Electric til fulde,” påpeger Jens.

Solceller kompenserer for energitab

Solceller kompenserer for energitab. Hør hvornår, det er vigtigt …

”At få solceller på huset er ikke en del af vores overvejelser til at starte med. Men på grund af Pers rådgivning og den leveringssikkerhed, vi hele tiden har oplevet i byggeprocessen og i samspillet mellem IC og Simon Skov, beslutter vi os for, at IC også skal levere solcellerne,” fortæller Jens.

Per Christensen supplerer: ”På grund af husets energiklasseberegning er det et lovkrav, at familierne i huset får installeret solceller for på den måde at kompensere for det energitab, de mange vinduespartier er årsagen til.

I dag er det sådan, at hvis du bygger et hus med mange vinduer eller meget store vinduespartier, skal du kompensere for det energitab, vinduerne er årsagen til. Og det gør du blandt andet ved at lægge mere isolering ind i dine gulve, i væggene og på loftet – eller ved at få monteret et mindre solcelleanlæg på taget.

I de tilfælde hvor den ekstra isolering ikke er nok til at opnå den lovpligtige energikasseberegning, er du nødt til at installere en løsning, der energioptimerer din bolig – og her på Engdalsbakken gik vi med solceller,” forklarer Per.  

Ventilationsanlæg bekæmper den giftige radon med frisk luft!

For at opnå det bedst mulige indeklima, vælger de to par at få installeret et Nilan ventilationsanlæg, der automatisk udskifter luften i huset. På den måde er det ikke nødvendigt, at de selv lufter ud:

”Når ventilationen udskifter luften og lukker frisk luft ind, opstår der imidlertid et lille tab af varme, som solcellerne også kompenserer for. Og så har ventilationen også den sundhedsfremmende effekt, at den fjerner radon, som er en giftig gasart fra undergrunden.

Lige meget hvor meget et nybygget hus er beskyttet imod radon, vil der altid trænge noget ind fra undergrunden. Men med et ventilationsanlæg slipper de fire beboere af med radonet, imens de får frisk luft ind i huset flere gange i timen. I ventilationsanlægget kan der endda også monteres pollenfilter, der gør luften endnu bedre for dem, der har pollenallergi – samt et kulfilter, hvis røgen fra naboernes brændeovne er generende,” pointerer Per.

Fleksibilitet og lydhørhed har været gennemgående i hele byggeprocessen

”Både før, under og efter byggeprocessen har vi kun oplevet stor fleksibilitet fra IC,” påpeger Jens og fortsætter:

”Under byggeprocessen har vi været enormt glade for den lydhørhed og løbende dialog, vi har haft med montøren fra IC. Også i forhold til at imødekomme de ændringsforslag, vi er kommet med, i takt med at byggeriet er skudt op og blevet virkeligt for os.

Efter overleveringen har vi et afsluttende møde her i huset, hvor Per går det igennem sammen med os – og hvor han gør meget ud af at spørge ind til, om alt fungerer, som det skal.

Det er ikke hver dag, du får overleveret et nybygget hus og i takt med, at du begynder at komme på plads og finder dig til rette, kan der sagtens være en stikkontakt eller afbryder, du gerne vil have flyttet, selvom de oprindelige tegninger siger noget andet.

Og i den forbindelse har vi også kun oplevet en stor lydhørhed og hjælpsomhed.

IC har virkelig vist format og klasse i vores oldekolle-projekt,” slutter en tilfreds Jens Hargaard.

Ventilationsanlæg bekæmper den giftige radon med frisk luft
Tænker du på at bygge nyt? Få vores hjælp til alt det el-tekniske.  
Morten Jensen

Benjamin B. Jørgensen
Projektleder installation

Tlf. 2093 1224
bbj@ic-electric.dk